Booth box za bubanj

Setovi & Doboši & Tomovi & Bas

Moderator: Supermoderatori

Post Reply
Bili D Kid
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 8
Joined: December 4th, 2016, 3:02 pm
Moj Bubanj: Sonor

Booth box za bubanj

Post by Bili D Kid » March 5th, 2017, 6:17 pm

Podrav svima!
Da li neko ima iskustva sa ovim?
Trebalo bi da napravim drveni na rasklapanje za sobu.
Da li znate neko dobrog stolara koji bi mogao da napravi tako nešto?

Ovde je primer iznutraizolacija iznutra bi bila pluta ili azmafon.

Ovde je skuplji model, inače se to pravi napolju u raznim varijantama.

Bili D Kid
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 8
Joined: December 4th, 2016, 3:02 pm
Moj Bubanj: Sonor

Re: Booth box za bubanj

Post by Bili D Kid » March 8th, 2017, 8:07 pm

Drugi video je trebalo da bude ovaj
User avatar
RLRRLRLL
Bubnjar!
Bubnjar!
Posts: 693
Joined: July 24th, 2010, 5:21 pm
Inspiracija: muzika...
Location: Vrsac/Zemun

Re: Booth box za bubanj

Post by RLRRLRLL » March 9th, 2017, 12:06 pm

O ovome nista do sada nisam znao. Cak i sada cenim da ne znam tacnu primenu ali mi se ideja mnogo dopada. Cenim da cu ovog leta da se pozabavim slicnim projektom.
Gledam na YT koriste ih kao izolovane sobe u sobi ali i za snimanje kao i za izlozbe. Dakle ima vise primena. Meni je prva najkorisnija. U zavisnosti od velicine i izolacije "sobe" menja se i zvuk instrumenta. Cenim da u 4 kvadratna metra visine dva metra bubanj ne moze da zvuci ocaravajuce ali ako je cilj vezba a pri tom nemas problem sa ukucanima i komsijama onda je ideja i namena opravdana.
Koliko sam shvatio izalacija moze biti i na spoljnim zidovima a unutra je nabitnije izbeci paralelnost izmedju naspramnih povrsina (zid-zid i pod-plafon). Ja bih isao na tu opciju. Sa manje izolacije u samoj sobi sa ne paralelnim zidovima. Napolju, paneli sa izolacijom.
Meni interesantna ideja i projekat :thumbup:
Art, action, reincarnation...
Bili D Kid
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 8
Joined: December 4th, 2016, 3:02 pm
Moj Bubanj: Sonor

Re: Booth box za bubanj

Post by Bili D Kid » March 10th, 2017, 8:58 am

Hvala prijatelju,
odlična ideja za oblaganje sobe spolja, kao i za izbegavanje paralelnosti unutar.
Imaću to u vidu. Meni bi trebalo za vežbanje i snimanje.
Prvenstveno mi treba zbog komšiluka, ali nije loše ni zbog snimanja, jer osim bubnja tu se mogu snimati vokali, kao i instrumenti sa pojačalima. Postoji važan detalj a to je sam ugušeni zvuk unutra, a koji bi mogao da se reši u produkciji, tako da mislim da ne bi predstavljao veliki problem.
JOš uvek razmišljam :zika:
Svaka ideja je dobrodošla :thumbup:
User avatar
Woody
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1385
Joined: October 14th, 2010, 1:07 pm
Moj Bubanj: Mapex, Pearl, Ludwig, Paiste, Anatolian, Roland
Moji bendovi: Dancing Waves, freelance
Inspiracija: Bonham, McBrain, Kache, Bordin, Collins, Copeland, Garo...
Location: Beograd, highseas

Re: Booth box za bubanj

Post by Woody » March 10th, 2017, 4:46 pm

Ako nemate ništa protiv, samo bih naveo par tehnikalija vezanih za akustiku generalno i u ovom kontekstu. Ovo je široka oblast pa neću ići mnogo u detalje, već samo ono bitno za temu.

Zvučna izolacija je širok pojam i može grubo da se podeli na apsorpciju i difuziju. Apsorpcija se postiže materijalima koji apsorbuju energiju vibracije vazduha (ono što ljudsko uvo čuje kao zvuk) i kao efekat imaju zaustavljanje širenja zvučnih talasa. U konkretnom slučaju drum booth-a (ili vocal/instrument booth-a, kako si spomenuo), apsorberi imaju dvojako dejstvo. Umanjuju količinu buke koja dopire do 'spoljašnjeg sveta' i umanjuju količinu refleksija unutar boxa pošto zvuk praktično ostaje 'zarobljen u apsorberu. Nešto kao amortizer na kolima. Fora je u tome što apsorber može biti ugrađen u zid (stranicu ili tavanicu boxa), tojest ne mora ni da se vidi, ali je presudna debljina tog sloja u odnosu na materijal. Možeš da koristiš azmafon ili kamenu vunu i možeš da nađeš na netu vrednosti koliko čega treba za određeni nivo apsorpcije. Svakako deblji sloj=više apsorpcije.

Difuzija je rasipanje refleksija zvuka (ili bilo kojih talasa) u različitim pravcima. Praktično difuzor može biti bilo koja površina koja je dovoljno neravna da ne proizvodi (tojest proizvodi jako malo) reverberacije i rasipa zvuk u mnogo pravaca koji se ne sabiraju u jednoj tačci. Postoje tačke u svakoj prostoriji gde se zvučni talasi sabiraju ili potiru. U tim tačkama je zvuk 'iskrivljen', tojest, neke frekvencije su neprirodno pojačane ili smanjene i dobijamo utisak previše 'nabasiranog' ili 'pretankog' zvuka. Jedan od načina da se to izbegne je difuzorima koji se postavljaju na zidove (2D ili 3D difuzorske ploče, koje je relativno lako napraviti, kao i kupasti profili od akustičkog sunđera) ili se celi zidovi prekrivaju slojem koji ima takva svojstva (npr. perforirane ploče, ukrasni kamen). Dakle, glavna namena ove vrste 'izolacije' ne bi bila smanjenje buke ka spoljašnjosti boxa, već kontrolisanje zvuka unatar istog. Apropo tvoje zabrinustosti zbog 'ugušenog' zvuka, možeš da odabereš koliko će unutrašnje površine biti prekriveno difuzorima, a koliko će ostati glatko i praviti reverberaciju. Obzirom da je plan da to prevashodno bude drum box, dobro je da ostaviš određenu količinu prirodne reverberacije, ali moj savet ti je da tavanicu boxa izoluješ što bolje jer te refleksije najviše smetaju pri usnimavanju, proporcionalno visini tavanice. Što niža tavanica = više potrebe za izolacijom. Što se tiče zidova, možeš da ugradiš određenu količinu fiksne difuzije i da napraviš dodatne panele koji bi mogli po potrebi da se skidaju ili stavljaju... više posla, ali i više fleksibilnosti.

Što se tiče same geometrije prostora i izbegavanja paralelnih zidova koje spominješ, nije na odmet, mada mislim da nećeš imati mnogo koristi od toga u odnosu na komplikovanje čitavog projekta koje ćeš izazvati nesimetrijom. Ne odgovaram te od te ideje, ali prvo izmeri i izračunaj koliko različitih dimenzija ćeš morati da sečeš. Uklapanje svega toga u pravoj razmeri može da bude ozbiljan problem (čak i kad je sve simetrično izmereno i projektovano, često dolazi do odstupanja). Generalno, paralelni zidovi u studijima i sobama za snimanje se izbegavaju zbog dve ključne pojave - stojeći talasi i njihov rođak flutter. Dve naspramne površine koje reflektuju talase će uvek imati rezonantnu frekvenciju u odnosu na udaljenost. To znači da će talas biti pojačan na izvesnoj frekvenciji i proizvesti neprirodan efekat kao što sam spomenuo u prethodnom pasusu. Ako površine nisu paralelne, ne dolazi do tog efekta. Takođe, rezultat stojećih talasa i njihovog slobodnog rezonovanja je flutter, tojest kratak reverb sa mnogo ranih refleksija koje se sabiraju u prostoru između naspramnih zidova. Zapravo izvesna količina tog fluttera je ono što će dati živost zvuku bubnja u prostoru pa je dobro da ne 'ugušiš' prostoriju previše, ali je potrebno malo eksperimentisanja gde postaviti instrument, gde mikrofone i gde dolazi do neželjenog nakupljanja frekvencija.

Nemam predstavu koliki box planiraš da praviš, ali znaj da manji prostori imaju više akustičkih problema prosto zato što imaš manje površine kojom kontrolišeš zvuk. U slučaju manjeg prostora, a obzirom da svakako planiraš neku vrstu difuzije, nećeš imati mnogo koristi od nesmetrične konstrukcije, ali će ti mnogo značiti dobra apsorpcija. Apsorberi imaju najviše efekta na niskim frekvencijama koje 'prolaze' kroz zidove, a difuzija na višim koje se reflektuju. Kombinacijom te dve tehnike izolacije možeš dosta da umanjiš buku i iskontrolišeš zvuk u boxu. Ako već planiraš da praviš tako nešto, budi spreman na eksperimentisanje. Napravi ram i nosače pa isprobaj koliko čega da staviš u i na zidove. Tavanicu 'uguši' što više svakako, a patos nije toliko presudan... čak je zgodno i njega napraviti od nekog laminata ili sl. pa prekrivati tepisima po potrebi da ostane života u zvuku.

Srećno! :chears:
The Sea, The Sea
Bili D Kid
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 8
Joined: December 4th, 2016, 3:02 pm
Moj Bubanj: Sonor

Re: Booth box za bubanj

Post by Bili D Kid » March 11th, 2017, 9:53 am

Woody majstore, hvala na iscrpnom postu!! :)
Paralelni zidovi u smislu da budu različito tretirani materijalima, ne bih se upustio svakako u pravljenje nepravilnog oblika, barem ne za prvi put :)
Mislio sam da bude dimenzija 2x2,5 metara, visine 2m. Pravio bi se i pod izolovan.
Šta misliš o drvenim panelima? Meni svakako treba najviše zbog ugušenja buke, za zvuk unutar bih se pobrinuo nekim načinom već...
User avatar
Woody
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1385
Joined: October 14th, 2010, 1:07 pm
Moj Bubanj: Mapex, Pearl, Ludwig, Paiste, Anatolian, Roland
Moji bendovi: Dancing Waves, freelance
Inspiracija: Bonham, McBrain, Kache, Bordin, Collins, Copeland, Garo...
Location: Beograd, highseas

Re: Booth box za bubanj

Post by Woody » March 13th, 2017, 5:39 pm

Nema na čemu. Pošto je tema široka i možda bude još ljudi koji će se baviti sličnim stvarima, nije na odmet malo teorije pre početka radova :thumbup:

Kao što rekoh, buka koju bi da ugušiš je zvuk koji prolazi kroz zidove i smeta komšijama i okolini. To su uglavnom niske frekvencije - basovi. Njih moraš da ukrotiš apsorberima, tojest, treba ti neka vrsta sendvič konstrukcije za zidove, plafon i sl. Dakle drveni paneli su ok (pretpostavljam da misliš na OSB ploče), ali moraš da ih obložiš što debljim slojem azmafona ili kamene vune. To onda povlači i neku vrstu unutrašnjeg sloja, ako ne želiš da soba bude previše gluva unutra, a pogotovo ako stavljaš vunu koja se rasipa i nije zdrava za disanje. Takođe bi bilo dobro da isplaniraš neku vrstu nosača celog boxa, na primer gumene podloške na određenim tačkama ispod podnog sloja da bi umanjio vibracije koje bi se prenosile kroz pod sobe.
The Sea, The Sea
User avatar
oriollo
Dobošar
Dobošar
Posts: 100
Joined: October 1st, 2014, 11:30 pm
Moj Bubanj: oriollo
Contact:

Re: Booth box za bubanj

Post by oriollo » March 13th, 2017, 9:51 pm

Ja sam pravio ramove za kamenu vunu. Ubacio vunu unutra, oblozio nekim gustim materijalom i preko toga jos jedan sloj, jos gusce, tkanine. Onda sam tako napravljene panele okacio po zidovima. U cosku - rolna kamene vune, neodmotana. Zapravo dve rolne, jedna na drugoj.
Metal snare drums - oriollo.com
User avatar
RLRRLRLL
Bubnjar!
Bubnjar!
Posts: 693
Joined: July 24th, 2010, 5:21 pm
Inspiracija: muzika...
Location: Vrsac/Zemun

Re: Booth box za bubanj

Post by RLRRLRLL » March 16th, 2017, 4:16 pm

Sve vise razmisljam o ovoj temi. Uporedjivao sam i cene materijala za oblogu. Ispada da je najpovoljnija staklena vuna koja je ujedno i najpogodniji materijal za sendvic zidove. Povoljnija je od azmafona, a obzirom na karakteristike bolja je od stiropora. 10cm debljine je optimalno sto odmah zahteva i stubove koji su 10x10 (nosaci) pa je to jos jedna prednostt. U "udari sam" (verovatno nije najpovoljniji) 9 kvadratnih metara debljine 10cm kosta 1755 dinara.
Art, action, reincarnation...
User avatar
Woody
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1385
Joined: October 14th, 2010, 1:07 pm
Moj Bubanj: Mapex, Pearl, Ludwig, Paiste, Anatolian, Roland
Moji bendovi: Dancing Waves, freelance
Inspiracija: Bonham, McBrain, Kache, Bordin, Collins, Copeland, Garo...
Location: Beograd, highseas

Re: Booth box za bubanj

Post by Woody » March 16th, 2017, 7:22 pm

@rlrrlrll Stiropor ne bih uzimao u obzir, ali ni staklenu vunu, jer je jako nezdrava. Azma ili kamena vuna su najbolje opcije.
The Sea, The Sea
AddThisTo..
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 6
Joined: February 16th, 2009, 6:37 pm

Re: Booth box za bubanj

Post by AddThisTo.. » July 11th, 2017, 12:46 pm

nauči se zanatu postavljanja knaufa/rigipsa. ništa stolar.
i samo dosta, dosta vune 10-20cm, dupli knauf, konstrukcija.
kakva vuna nezdrava? staklena il kamena razlika je u konstrukciji. pojma nemaš koliko je zidova oko tebe puno vune.
odbaci ideju da je na sklapanje, jer onda mora biti tanko i lagano, a onda nema ništa od sprečavanja da umanjiš buku. jer ove fabričke sobe i materijali su 10,000$, čak i njima na zapadu je to skupo pa koriste vunu.
dosta sam istraživao, jer ja imam u garaži.
ako imaš podrum, garažu, potkrovlje, pomoćnu zgradu.
planiraj ventilaciju.
dupli pod (floating floor), da se što manje površina dodiruje.
to zovu, soba u sobi.
imaš videa na you tube po 10 god stare.
srećno.
Post Reply