Bojana

Šta vežbate, na čemu hoćete da poradite, kako vam ide, sa čime ste zadovoljni, sa čime ne...

Moderator: Supermoderatori

User avatar
Bojana
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 23
Joined: August 10th, 2012, 8:17 pm
Inspiracija: Steve Gadd,Vinnie Colaiuta, Tony Williams,Pedja Milutinović

Bojana

Post by Bojana » February 22nd, 2014, 1:44 am

Evo ovako, ja sam rešila ovo da počnem da pišem pre svega kako bih sebi razjasnila kojim putem se krećem u svom vežbanju a onda i da bih čula od vas kolega ide li taj moj put u dobrom pravcu i šta može bolje, da ne bude posle :zid:

Mali uvod, sviram, tj vežbam nekih 1,5 dana, od toga sam godinu dana kod profesora Karla na časovima i to ne propuštam...svako ko zna Karla zna koliko se temeljno radi tehnika kod njega :) E sad, ja radim dosta na etidama, savladala sam većinu rudimenata i ruke mi stvarno dobro idu...moj problem su noge, tj desna noga i sa njom mnogo sporije napredujem nego sa rukama. Radim sve više na tome da osposobim tu nogu ali imam osećaj kao da nikako da je savladam i iskontrolišem :(

Sad trenutno kada sam u studiju obavezno odvojim pola sata samo za noge. Prvo zagrejem zglobove onda vežbam kontrolu stopala sa singlovima heel down. Kad mi se zagreje noga vežbam heel toe. E sad, dablovi su počeli da izlaze samo su još nejednaki i pretpostavljam da noga mora da mi ojača kako bi to sve bilo na mestu...pa je vezbam i kod kuće, na suvom, kad god mogu.
Levu nogu takođe počinjem da ubacujem polako, pa ukoliko imate neki savet za efektne vežbe za levu nogu biću zahvalna :)

Ruke odvojeno vežbam uglavnom kući na padu, a na setu više obraćam pažnju na ramena, zglobove i opuštenost ruke prilikom udarca.

Kad objedinim ruke i noge trenutno sam u fazi da vežbam da pogodim šesnaestine na nozi + crash, tako da sviram različite paradidlove koje kombinujem po setu tako da kombinujem nogu + crash kao akcentovanu notu.

Skidam pesme, ali trenutno mi to nije prioritet, nekako mi je ovo sa tehnikom baš zanimljivo :blush: Mada se pitam da li bi možda malo više trebalo tome da se posvetim u ovom trenutku, s obzirom da će mi trebati neki repertoar za neki budući bend?
Inače skidam Nirvanu, Ac/Dc, G'N'R, White Snake, RHCP...i ostalo tog tipa :)

Inače vežbam na padu, tj onoj mrežici za doboš kod kuće, nemam svoj bubanj ali idem u studio 2-3 puta nedeljno na par sati pa tu imam dostupan bubanj. Bend nemam, tj sviram povremeno sa nekom ekipom ali to nije ništa ozbiljno i to je još jedna stvar oko koje sam u dilemi, htela bih da sviram sa nekom stabilnom ekipom a nema je, pa da je jurim po svaku cenu ili da još budem strpljiva dok ne sazrim još malo za svirku?

Eto ja sam se raspisala...hvala na razumevanju, nisam često na forumu ali kad god svratim oduševim se! Sve pohvale za ovu inicijativu! :shawn:
"Let me play first, than ask me about the music"
User avatar
Ghostnote
Redovno vežba
Redovno vežba
Posts: 581
Joined: October 27th, 2007, 10:35 pm
Moj Bubanj: Sonor, Paiste, Remo, Gibraltar, Vic Firth

Re: Bojana

Post by Ghostnote » February 22nd, 2014, 2:49 pm

Najbolja je vežba uz bend. I skidanje pesama što tačnije. Bez ubacivanja svojih zajebancija, jer realno, to može svako. Tako da tek kad prosviraš sa ekipom, biće ubrzanog napretka. Ali ne probe jednom nedeljno, već 2-3 puta nedeljno. Što se tiče noge, terba tu dosta snage bez obzira što će neko reći: tehnika je u pitanju. Jeste ali tehnika + snaga. Tako da to ide sporo, ali biće napretka sigurno.
User avatar
Goatbeard
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1090
Joined: April 26th, 2009, 12:04 am
Inspiracija: Tony Checkers & many more

Re: Bojana

Post by Goatbeard » February 22nd, 2014, 3:24 pm

Ukratko-dok si pod patronatom g. Karlovića,nemaj brige. :thumbup: Vreme i posvećeno vežbanje će odraditi svoje. Samo napred i gruvaj! :chears:
.--. --- - .--. .. ...
User avatar
Bojana
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 23
Joined: August 10th, 2012, 8:17 pm
Inspiracija: Steve Gadd,Vinnie Colaiuta, Tony Williams,Pedja Milutinović

Re: Bojana

Post by Bojana » February 22nd, 2014, 4:00 pm

Hvalaaa :thumbup: možda jeste vreme da se ozbiljnije posvetim sviranju sa bendom...čini mi se da ovako postajem malo autistična ;)
Dok ne nađem stabilnu ekipu, jel misliš da se to može da se nadoknadi vežbanjem uz pesme?

Što se tiče noge i snage...pa hmmm neću baš mnogo moći da se oslonim na svoju snagu tu, tj nikada neću biti ni blizu poređenja sa muškarcima :rolleyes: Zato se oslanjam na tehniku da nadomesti snagu. Verujem da je to ipak jednim delom moguće. Takvo je uputstvo došlo iz patronata... ;)
"Let me play first, than ask me about the music"
User avatar
downbeat
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 2181
Joined: March 1st, 2008, 1:26 pm
Moj Bubanj: Manic Drum, Istanbul Cymbals
Location: Banja Luka

Re: Bojana

Post by downbeat » February 22nd, 2014, 5:15 pm

Ćao. :)
Imaš twin pedalu?.. tj. gaziš li "dupli bas"?

..za početak, moraš da odgonetneš koja ti tehnika nogu najviše odgovara.. tj. koja tebe najviše zanima, koja ti se dopada.. znam da me kapiraš šta te pitam.
Spominjala si da ideš kod Karla.. ja nisam nikad imao priliku da idem kod njega, ali mi neke fore pokazuje jedan bubnjar koji je bio njegov učenik, tako da znam otprilike kakvu on tehniku uči svoje učenike. Pretežno je to heel down.. što meni nikad nije odgovaralo (em zbog muzike koju sviram, em zbog toga što sam se uvijek osjećao kao da nije to to-pri tom ne tvrdim da nije dobra). Tako da, jako je bitno da ti skontaš koja je prava tehnika za tebe.
Ja sam se našao negdje između. Nije loše znati dosta toga, ali treba sagraditi bazu, koju ćeš kasnije nadovezivati.
Ja sam dosta izučavao tih tehnika, nogu, jel.. i heel up i down i heel-toe i td itd i onaj slajd po pedali da tako kažem.. i našao sam se negdje između svega toga.
Jako mi je pomoglo to što sam u startu gazio twin pedalu tako da sam na nogama radio sinhronizovano. Rudimente, generalno. Sve što sam radio rukama trudio sam se da radim i nogama.

Neko je spomenuo da je najbolje za vježbanje-svirka sa bendom. Eto, mene je to ograničavalo. Unazadilo u jednom periodu. To je super, ali vježba tehnika je vježba tehnika. ako temelj gradiš kako treba, kuća se neće srušiti.
Uvijek imaš talente koji nikad nisu morali da vježbaju, nego jednostavno to mogu. :) ..ja nisam bio i nisam jedan od tih. :)
..kad sviraš sa bendom, "buka" te nosi i manje-više sve zvuči kako treba, a kad bubanj ostane sam e tad se čuje i dobro i loše.

..upamti, ne možeš znati sve, ali ono što ti treba, to treba dobro da savladaš. ako je to heel down, raditi na tome-sve moguće varijacije, ali se ne ustručavati i da probaš još nešto.
User avatar
Woody
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1380
Joined: October 14th, 2010, 1:07 pm
Moj Bubanj: Mapex, Pearl, Ludwig, Paiste, Anatolian, Roland
Moji bendovi: Dancing Waves, freelance
Inspiracija: Bonham, McBrain, Kache, Bordin, Collins, Copeland, Garo...
Location: Beograd, highseas

Re: Bojana

Post by Woody » February 23rd, 2014, 6:20 am

Karlo = ozbiljan temelj, čovek se bavi suštinom! Ne kažem da drugi nisu dobri, ali on je poznat po vrhunskim rezultatima :) Apropo vežbe tehnike vs. svirke sa bendom i/ili uz muziku, sve u svoje vreme. Ako si na nekom početnom nivou, tehnika je primarna, svirka treba da bude zastupljena koliko ti prija i ne treba preterivati. Ustvari, gledaj na to kao da se penješ uz liticu free-climbing style. Svaki korak treba da bude promišljen tako da imaš prostora da se pomeriš naviše u celosti. Ako se ispružiš da dohvatiš oslonac daleko izvan domašaja jednom rukom, ostali udovi neće moći to da prate i moraš ispočetka. Svako napredovanje na jednom polju treba uskladiti sa napredovanjem ostalih segmenta rada, da ne bi završila sa npr. savršenom tehnikom bez razvijenog sluha za praćenje ostatka benda ili sa nabiflanim gruvovima bez kontrole fill-ova i lošim tajmom... malo po malo, radi na svemu koliko ti prija i koliko imaš potrebe (ako sviraš u bendu, moraš da vežbaš sa njima koliko je potrebno da se svi uhodaju), vremenom ćeš razviti sopstveni osećaj o tome šta kako da radiš, a patronat će ti svakako mnogo značiti u svemu tome. Rock on! :thumbup:
The Sea, The Sea
User avatar
Goatbeard
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1090
Joined: April 26th, 2009, 12:04 am
Inspiracija: Tony Checkers & many more

Re: Bojana

Post by Goatbeard » February 23rd, 2014, 11:47 am

Bojana,kolege su ti dale korisne i dobre savete kako da pristupaš vežbanju,ja bih samo da te ohrabrim još jednom u ramišljanju o snazi. Nije presudna,pre je izdržljivost u pitanju-koncept atletskih veština. Najčešće sa bubnjarima porede dugoprugaše - žilavi,izdržljivi,dobro raspoređuju snagu ili sa druge strane sprintersku explozivnost i brzinu. Nama trebaju svi ti epiteti,naročito izdržljivost koju,kao i brzinu,gradiš postepeno. Muška snaga ima,možda,malu početnu prednost,ali kod oba pola se ostale navedene sposobnosti pojedinca različito razvijaju. Neko brže napreduju u metrici i gruvu,neko u brzini itd. Vreme provedeno u pravilnom vežbanju je presudna stvar.
Ono donosi i izdržljivost i snagu,brzinu,tehniku,osnažuje osećaj za ritam i tempo.
I obavezno,i uvek,slušaj svoje telo,prilagodi sve-od modela palica do podešavanja uglova na setu,hardware-a i sedenja,onako kako tebi najviše odgovara. Svirka i tvoje napredovanje ne smeju da pate zbog 'prepisivanja od drugih'. Enjoy the ride! :thumbup:
.--. --- - .--. .. ...
User avatar
Ghostnote
Redovno vežba
Redovno vežba
Posts: 581
Joined: October 27th, 2007, 10:35 pm
Moj Bubanj: Sonor, Paiste, Remo, Gibraltar, Vic Firth

Re: Bojana

Post by Ghostnote » February 23rd, 2014, 4:17 pm

Pretpostavljam da si bila perkusionista pre nego što si prešla na bubnjeve. Tako da tu već imaš neku prednost i iskustvo.
User avatar
Bojana
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 23
Joined: August 10th, 2012, 8:17 pm
Inspiracija: Steve Gadd,Vinnie Colaiuta, Tony Williams,Pedja Milutinović

Re: Bojana

Post by Bojana » February 23rd, 2014, 8:46 pm

Hvala vam zaista, znači mi puno sva ova podrška. Ono što mi je jako uzbudljivo kod sviranja ovog instrumenta jeste upravo to bogatstvo različitih pristupa - puno različitih tehnika i puteva da dođeš do nekih ključnih stvari, npr dinamike, gruva itd..

Nemam twin pedalu, samo singl...Ono što me je najviše začudilo kod noge jeste da mi je bilo potrebno skoro 6 meseci kako bih ojačala neke tetive i mišiće koji su mi bili potrebni kako bih kontrolisala stopalao. Tek sad, kad sam dovoljno usavršila heel down mogu da počnem da istražujem i neke druge tehnike. Meni to nije bilo jasno na početku i užasno me je gnjavilo moram priznati da radim vežbe za listove, skočni zglob i hiljade singlova...Sada zaista imam mnogo bolju kontrolu noge i polako istražujem i neke druge tehnike. Najvažnije mi je da sam rasteretila nogu grčenja u butini, sad mogu da sedim stabilno i ne gubim ravnotežu zbog toga.

Koordinacija mi je trenutno mnogo zanimljiv izazov za vežbanje :) Posebno jedan fenomen: dešava mi se nekad da provedem sate i sate pokušavajući da uskladim svoje telo tako da sviram etidu rukama a neki određeni patern npr paradidl nogama i da mi nikako ne ide. Onda odem i radim nešto drugo i ne mislim na to i posle nekog vremena vratim se za pad i probam i ono odjednom se u mozgu nekako sve spojilo i ruke i noge rade svoje kao po automatizmu :D

Svesna sam nekih ograničenja koja imam s obzirom da sam žensko, ipak verujem zaista da se to može nadomestiti pravilnom tehnikom i vežbanjem. Više vremena sada provedem na početku vežbanja u studiju, dok prilagodim ceo set tako da se osećam udobno. Ja sam ušla u celu ovu priču zato što sam htela da sviram rock & roll i to jeste žanr gde je snaga možda i najpotrebnija...ali s druge strane ima i bubnjarki koje to sasvim dobro podnose (Cindy Blackman npr :) Mislim da je ova tehnika na kojoj radim trenutno nešto što je osnova koja može da se kasnije prilagodi različitim zahtevima muzike koja se svira.

Nažalost nemam iskustva u sviranju perkusija pre ovoga :( Svirala sam gitaru u nižoj muzičkoj i znam note, što mi sada ipak dosta znači kada čitam etide za doboš...Bubnjeve sam otkrila dosta kasno, oko 25e...ali od tada skoro svaki dan ne mogu da zamislim svoj život bez RLRR i LRLL...na padu, bubnjevima,kolenima ili gde god :)
"Let me play first, than ask me about the music"
User avatar
Ghostnote
Redovno vežba
Redovno vežba
Posts: 581
Joined: October 27th, 2007, 10:35 pm
Moj Bubanj: Sonor, Paiste, Remo, Gibraltar, Vic Firth

Re: Bojana

Post by Ghostnote » February 24th, 2014, 1:59 am

Bojana wrote:Hvalaaa :thumbup: možda jeste vreme da se ozbiljnije posvetim sviranju sa bendom...čini mi se da ovako postajem malo autistična ;)
Dok ne nađem stabilnu ekipu, jel misliš da se to može da se nadoknadi vežbanjem uz pesme?
Može ali bih ti preporučio da ne sviraš uz pesmu već da pesmu naučiš napamet i da je sviraš uz metronom jer dosta pesama je snimano bez klika. Na primer, za You Could Be Mine od GN'R namestiš metronom na 150bpm staviš slušalice na ili u uši i vozi. Zamišljaš pesmu i sviraš. Po originalu You Could Be Mine na početku ide brže pa onda usporava pa na nekim mestima se opet ubrzava itd. ma haos. Inače sve pohvale za muzički ukus :chears:
User avatar
downbeat
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 2181
Joined: March 1st, 2008, 1:26 pm
Moj Bubanj: Manic Drum, Istanbul Cymbals
Location: Banja Luka

Re: Bojana

Post by downbeat » February 24th, 2014, 11:08 am

Kao što i sama vidiš, otprilike svako ima neku svoju viziju istih stvari.. svako ima neku svoju šemu, i svakoga iste stvari različito rade..
Znači, dosta stvari je individulano.
Moja neka priča je, da ne možeš znati sve da sviraš i ne treba učiti sve živo da se svira.. nego, ono što ti se zaista dopada i što planiraš da sviraš u životu i da to vježbaš, usavršavaš.. nadograđuješ. Pri tome, ne mislim da ne treba flertovati sa drugim stilovima, ali baza je baza...

..ja sam isto dugo vremena provodio podešavanju bubnja sebi, prije svake probe.. da sve bude kako treba. Kasnije kad sam počeo da radim svirke, jednostavno nemaš vremena da to sve podesiš kako treba.. tako da sam to izbacio iz prakse. Sad, samo sjednem za bubanj malo prilagodim i sviram. Kontam da je to dobra šema. Kad imaš jednu postavku, ekstremiteti to memorišu i svaka promjena se osjeti.. u smislu, ako se nešto promjeni, moraš da vratiš da bi bilo to to.. Sa ovom šemom, tj. sjedanje za bubanj koji nije po mojim postavkama mi je to "omogućio" da neke razlike u postavci ne utiču toliko na moje sviranje. Nekad, postavim bubanj za lijevaka.. :D .. ma bubanj je zakon!

U svakom slučaju, samo naprijed... sa pravilnom tehnikom ćeš sve uspijeti da riješiš. Formula je jasna.
User avatar
despic
Voljan da vežba
Voljan da vežba
Posts: 253
Joined: February 1st, 2011, 1:38 pm
Moj Bubanj: Alesis, roland, traps, pearl joey jordison
Moji bendovi: Electronics, White City

Re: Bojana

Post by despic » February 24th, 2014, 7:24 pm

dooooooooobro i kad zavrsis sa skidanjem "Nirvanu, Ac/Dc, G'N'R, White Snake, RHCP"
predji na narodnjake i tehnika ce da ti bukne :headbang: :whistle: :seljak:
User avatar
Mare
Bubnjar!
Bubnjar!
Posts: 764
Joined: January 13th, 2008, 10:51 am
Location: Austrija
Contact:

Re: Bojana

Post by Mare » February 24th, 2014, 7:38 pm

despic wrote:dooooooooobro i kad zavrsis sa skidanjem "Nirvanu, Ac/Dc, G'N'R, White Snake, RHCP"
predji na narodnjake i tehnika ce da ti bukne :headbang: :whistle: :seljak:
Samo da se nadovežem na citirano, uz stare narodne ritmove i njihove varijacije možeš dosta toga naučiti, naročito neparne ritmove, a ove nove, nazovimo ih "bubnjare" koji sviraju "narodnu muziku (ili ti turbo folk)" zaobiđi u velikom krugu jer ti isti "narodnjaci (bubnjari)" ne znaju ni dva narodna ritma odsvirati kako treba.
Ja nisam bubnjar, ja sam činelista
Dok ne probam lava, za mene je svinja kralj životinja
Svi instrumenti imaju dušu, samo bubanj ima muda
User avatar
gajagus
Redovno vežba
Redovno vežba
Posts: 527
Joined: April 3rd, 2010, 1:07 am

Re: Bojana

Post by gajagus » February 24th, 2014, 9:09 pm

da li iko od vas prati bubnjara iz emisije cadjava mehana ....ne da kristalno cuka ..sve se razazna, jes da su narodnjaci ali ipak bubanj perfektno zvuci ...
User avatar
Bojana
Bubnjar Početnik
Bubnjar Početnik
Posts: 23
Joined: August 10th, 2012, 8:17 pm
Inspiracija: Steve Gadd,Vinnie Colaiuta, Tony Williams,Pedja Milutinović

Re: Bojana

Post by Bojana » February 24th, 2014, 9:59 pm

Moja baza sigurno jeste rock & roll i planiram da mi to trenutno bude fokus sviranja. Ono što bih volela u nekoj perspektivi to je da mogu da sviram jazz jer je to muzika koju sve više slušam...ali mi trenutno tehnički deluje toliko nedostižno da mi je prirodno da se držim ove klasične priče :)

Ma realno, bubanj je tako moćan instrument da mi trenutno uopšte nije važno šta se čuje oko mene... : lol

Šalim se, naravno, volela bih da dostignem taj nivo da mogu opušteno da se šaltujem po različitim stilovima sviranja...a naravno za to je ključ opet u tehnici i slušanju muzike, tako da odoh ja da vežbam...treba napraviti materijal za ovaj dnevnik :thumbup:
"Let me play first, than ask me about the music"
Post Reply