Pearl Masters

Baza recenzije setova napisanih od strane članova foruma www.bubnjari.com

Moderator: Supermoderatori

Post Reply
User avatar
alexa
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1875
Joined: February 28th, 2008, 4:54 pm
Moj Bubanj: Pearl Masters, Sabian, Zildjian
Moji bendovi: Violent Chapter, Tea Break
Inspiracija: Bubanj
Location: Beograd
Contact:

Pearl Masters

Post by alexa » May 15th, 2010, 6:50 pm

Eto ispade da ću ja da probijem led i oživim i ovaj deo foruma. Nije na odmet baciti koju recenziju svog seta, jeste da živimo u Srbiji gde se uglavnom nema para za bubanj koji se želi ali barem mi koji smo te sreće da imamo "setove svojih snova" bi mogli da bacimo i koju recenziju istih. Naravno ne odnose se recenzije samo na skuplje bubnjeve. Mladih bubnjara gladnih informacija uvek ima i njima treba pomoći u odabiru svog prvog seta.

Nego...mali uvod u Masters seriju:

Manje više svi znamo za čuveni Pearl Masters. Dugo vremena već merkam maple varijantu koju Pearl naziva "Custom". Dakle to je osnovna razlika u nazivu starijih Masters-a:

Master Custom = all maple
Masters Studio = all birch

Naravno tu postoje varijacije u kataloškoj oznaci a odnose se na broj slojeva, da li bubanj poseduje reaforsment ring-ove itd...

Danas postoje dve varijante Masters serije:

Masters Custom MCX
Masters Premium (u više varijanti)

Osnovna razlika je u strukturi hardvera i izboru finiša. Masters MCX ima nešto jeftiniji hardver koji ide uz njega (noge za bas, noge za floor tomove i njihov držač, OptiMount sistem...čini mi se da je to to). Masters Premium poseduje (osim nešto skupljeg hardvera) i veći izbor finiša kao i mogućnost odabira maple ili birch drveta (sa ili bez reaforsment ringova). Ti detalji stoje na Pearl sajtu. Ako nekoga zanimaju neka pita, poneta nije da postanemo kataloški moljci nego da skontamo kako bubanj radi ;) Poenta je da je drvo u obe varijante identičnog kvaliteta.

Nikada nisam bio fan birch bubnjeva. Za mene su previše mlaki po zvuku, nemaju tu toplinu. Što se mene tiče ja volim da su mi i bubnjevi i činele jasno definisani bez previše visokih tonova. Takođe volim masan i prodoran zvuk bez overtonova. Zato je maple uvek bio moj izbor iako sam svirao dugo Stage Custom koji bi po definiciji trebalo da je birch (mada ko zna šta sve stavljaju u ove današnje).

Skoro uzeo Masters Custom MCX, taj bubanj je definicija onoga što volim po zvuku i strukturi: masivan i odlično rešen hardver, 6 slojeva javora, liveni obruči, prelep finiš: jednom rečju pravi rokački bubanj. Moram priznati da nije baš za svakoga jer treba njega udariti da bi radio kako treba. Zato i kažem rokački, kada se svira kako treba iz njega izbija pravo zlo.

Drvo:
Nisam imao prilike da probam Masters u birch varijanti ali za javor nemam nikakvih primedbi. Trenutni set mi je:
12 x 9 rack tom
14 x 14 floor tom
16 x 16 floor tom
22 x 18 bas
plus sam poručio 10 x 8 rack tom

12" tom radi veoma različito u odnosu na opnu koja mu se stavi. Može se primetiti ovih dana da stalno prodajem korišćene plastike. Jbg šteta je imati skup bubanj a ne izvući maximum iz njega. Trenutno sam u fazi eksperimentisanja sa raznim plastikama različitih brendova. Okvirno znam šta bi mi radilo posao. Za sada sam probao Evans EC2, Aquarian Response2, Remo Emperor i još mi je ostao Evans G2. Stvar je sledeća: EC2 na 12" tomu ne radi baš najbolje, za moj ukus mnogo umutavi bubanj. Ima sjajan attack ali ne izlazi mast. To je rezultat livenih obruča. Poenta, ako imaš livene obruče ne stavljati dvoslojne denflovane plasitke na bubnjeve manjih promera. Probao sam onda Aquarian Response2 ali ni one ne daju neki odziv toma. Remo Emperor je bio pravo otkrovenje! Full masan zvuk sa dosta attack-a. Prava plastika za moj 12 tom. Još jedino da probam Evans G2 i da dam konačan utisak o razlici između Emperor, G2 i Respone2 opnama koje su ekvivalent jedne drugima (Remo, Evans, Aquarian).
14" i 16" floor-ovi radi fantastično sa EC2 plastikama! Masno, prodorno...mislim da G2 ili Emperor ne bi pružili isti efekat ali ću ih svakako probati pa dati neki konačan utisak. Response2 nije dao maximum od floor-ova tako da za sada EC2 ftw! Kontam da će G2 ili Emperor raditi otvorenije sa manje attack-a ali ništa što bilo koja denflovanje metoda ne bi mogla da reši. Videćemo, za sada su me floorovi odušelili kako rade sa EC2 plastikama.
22" bas. Još uvek ga nisam dovoljno istražio ali nisam ni imao neku potrebu jer radi...uh. Stoji mi fabrička jednostlojna opna sa jastukom kao denflerom koji dodiruje i prenju i zanju opnu. Reso opna mi je poprilično opuštena dok je "udaračka" nešto zategnutija. Evans crni patch i tačka samo takva. Tek ću da eksperimentišem sa njim čim završim sa tomovima.

Hardver:
Pearl generalno ima veoma lepo rešen hardver. Lično nemam nekih primedbi. Mada na Pearl forumu vidim da ima dosta ljudi koji se žale na njihov mount sistem. Kažu da osetno guši rack tomove manjih promera i da nakačeni ne daju full zvuk. Ima to smisla ali postoji fora kako da ih nakačiš sa minimalno gubitaka. I pored toga neki nisu zadovoljni pa kupuju rims sisteme drugih firmi koje nakače na svoje tomove i time reše problem...rimsevi manje guše bubnjeve manjih promera. Lično nisam primetio veliku razliku u zvuku zakačenog toma (ako se pravilno namesti Opti Mouns sistem na tomu) i u zvuku istog kada ga držim u ruci ali treba imati na umu da je ta razlika sigurno izraženija sa jednoslojnim opnama.

Toliko za sada, kako prolazi vreme i moje testiranje, baciću po koju informaciju ovde, zajedno sa slikama.
Zlo i napoako...666, 999
Post Reply