Muzičari - Zakonska regulativa, prava i obaveze...

Anegdote i doživljaji sa svirki, priče o bendovima, sadašnjim, budućim projektima kao i sve ostale drums/drummers related teme

Moderator: Supermoderatori

Post Reply
User avatar
brainsaladsandar
Redovno vežba
Redovno vežba
Posts: 504
Joined: October 22nd, 2007, 4:42 pm
Moj Bubanj: Mapex M Birch, Sabian, Tama Pedals
Moji bendovi: Burning Circle
Inspiracija: N. Peart, M. Portnoy, N. McBrain, C. Palmer
Location: Ruma
Contact:

Muzičari - Zakonska regulativa, prava i obaveze...

Post by brainsaladsandar » November 21st, 2010, 3:01 pm

Ukoliko nije na pravom podforumu modovi neka premeste...

Interesuju me vaša iskustva sa zakonskom problematikom kod nas, da li ste registrovani i kako, da li imate račun, uplaćujete staž, da li ste članovi urmus-a ili kakvog drugog udruženja, sokoj, ata karnet, kako ostvarujete svoja prava, da li ste uzimali kredite za opremu i na koji način (ne kao fizička lica)...

molim za konstruktivnu diskusiju.

moj bend je u sokoju zaštitio neke pesme, u toku je snimanje albuma, ne znamo šta ćemo i kako ćemo kad to završimo, obzirom na stanje kod nas. od nove godine ćemo se učlaniti u urmus, najviše zbog papira za prekogranični prenos opreme.

hteli smo da uzmemo neku opremu na kredit, takođe smo pisali neke projekte za koje smo dobili sredstva od lokalne samouprave (što ne bismo dobili da nismo kao autori zavedeni u sokoju - to je bio uslov), hteli bismo da se obratimo i pokrajinskoj vlasti...

da li ima neko ko je preduzetnik ili d.o.o. pa tako obavlja neke poslove, recimo kod iznajmljivanja opreme i/ili prevoza, ali da mu to nije osnovna delatnost, već sviranje.


ovo sve pitam jer sam (sa ostalima u bendu) zainteresovan za nabavku kombija i još muzičke opreme, koja bi, kad ne sviramo, mogla da služi za sticanje određenih sredstava, sa nekoliko zaposlenih lica, te me interesuje kako je to sve najlakše izvesti, da bude legalno, a da ne bude na udaru svih harača ove države.(dakle, opcija udruženja građana - neprofitno udruženje)

molim da mi odgovore samo oni koji imaju praktičnog iskustva i da izbegnemo 'šta bi bilo kad bi bilo' raspravu
http://www.burning-circle.com
User avatar
Woody
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1380
Joined: October 14th, 2010, 1:07 pm
Moj Bubanj: Mapex, Pearl, Ludwig, Paiste, Anatolian, Roland
Moji bendovi: Dancing Waves, freelance
Inspiracija: Bonham, McBrain, Kache, Bordin, Collins, Copeland, Garo...
Location: Beograd, highseas

Re: Muzičari - Zakonska regulativa, prava i obaveze...

Post by Woody » July 14th, 2011, 1:59 pm

Šetam se nešto po topicima pa naleteh na ovaj (nije mi jasno kako mi nekad promaknu nove teme :blink: ). Postavio si mnogo pitanja, ali evo ukratko mog iskustva. Moj bend već dve godine posluje kao Makao d.o.o. (delatnost - nešto kao izvođenje i organizovanje muzičkih i kulturnih događaja... ako te zanima mogu da saznam baš precizno), nismo u PDV sistemu, plaćamo porez paušalno i uplaćujemo sami sebi plate i doprinose. Poenta je da smo u isto vreme i osnivači (vlasnici) i zaposleni u firmi, tako da nam članstvo u udruženju ne treba. Sokoj je druga priča i to nema veze sa ovim prethodnim jer kod njih moraš da prijaviš svaki autorski rad da bi se ozvaničio i, eventualno, doneo neki prihod... Što se tiče papira za prenošenje opreme preko granice - dovoljan je ATA karnet koji je najbolje izvaditi na privatno lice i ne petljati firmu ili udruženje u to. Ovakva varijanta je odlična ako imaš konstantan priliv novca jer ima dosta troškova (doprinosi, knjigovođa, stalno trčanje po bankama itd...), takođe ako te zanima dizanje kredita, firma ne sme da posluje u minusu! I mi smo dosta ulagali u opremu, zakupili smo prostor, evo uzimamo i kombi, ali sve je išlo po varijanti "snalaz" bez zvaničnog kredita.

E sad, zašto svaki pedeseti muzičar uopšte razmišlja o ovoj problematici? Prvo, zato što smo beda, a drugo - zato što još uvek svi praktično radimo na crno i kod kuće i u inostranstvu, a cela ta mašinerija legalizovanja podrazumeva da i muzičari i menadžeri i vlasnici klubova-diskoteka-kafića počnu da prijavljuju svaki odsviran ton i svaki zarađen dinar/evro i, naravno, daju državi ono što joj spada... Npr. ja legalno poslujem u BG-u kao firma i kao zaposleni u istoj (plaćam porez, doprinose itd.) i putujem u inostranstvo da obavljam svoju zvaničnu delatnost. Tamo su prijavili naš nastup i napravili radne dozvole, ali ne postoji zvaničan ugovor koji to obuhvata. Ja sam ovde čist, on je tamo čist, a mene na granici policija satima trkeljiše gde mi je ugovor i neće da me pusti u zemlju jer radim na crno! Ako poslodavac neće da prijavi koliko te plaća, ni udruženje ne može da ti pomogne . Sve se svodi na lovu. Mnogo košta kad je sve legalno i da ja zaradim 1000 eur po nastupu, a gazda 10x toliko, lako bismo dali državi 20-30%... ovako samo neko ko ima dovoljno posla i prihoda može sebi da priušti luksuz održavanja firme, jer danas takve propadaju par meseci od otvaranja, a u našem slučaju, boljitak je jedino to što ti ide staž i što lakše posluješ sa velikim firmama koje moraju da plaćaju sve preko računa. Hm, pa i nije baš ukratko, ali tema je jako široka i ima mnogo detalja koje nisam ni spomenuo, a sigurno ima ljudi koji su kompetentniji od mene i sa još bogatijim iskustvom!
The Sea, The Sea
User avatar
issuxx
Bubnjar!
Bubnjar!
Posts: 628
Joined: July 12th, 2009, 1:23 am
Moj Bubanj: Pearl rhythm traveller
Moji bendovi: PSYRATS & Rapid Force
Inspiracija: colaiuta, pridgen, igor malesevic
Location: Beograd
Contact:

Re: Muzičari - Zakonska regulativa, prava i obaveze...

Post by issuxx » July 14th, 2011, 2:08 pm

Udruzenje gradjana, donacije, projekti (svoje svirke sa ulagnjem donatora i sponzora), clanstvo i mrcdajzing sve to moze da se obavalja preko nevladine, krediti nikako, idite samo na donacije. Moja preporuka, puno malih privatnika, puno malih donacija. To sto se tice sredstava.
Udruzenje gradjana moze obavljati privrednu delatnost, ako se sredstva koriste za ostvarivanje ciljeva organizacije, sto treba da bude navedeno u statutu. Racunovodju moras da placas i ovako i onako, samo preporucujem da nadjete nekog ko radi sa neprofitnim udruzenjima, oni znaju kako to ide najbolje. Ovo su licna iskustva :)
User avatar
brainsaladsandar
Redovno vežba
Redovno vežba
Posts: 504
Joined: October 22nd, 2007, 4:42 pm
Moj Bubanj: Mapex M Birch, Sabian, Tama Pedals
Moji bendovi: Burning Circle
Inspiracija: N. Peart, M. Portnoy, N. McBrain, C. Palmer
Location: Ruma
Contact:

Re: Muzičari - Zakonska regulativa, prava i obaveze...

Post by brainsaladsandar » January 24th, 2013, 1:33 pm

e hvala ljudi, s dosta zakašnjenja, ali ovo je uvek aktuelno, odustali smo od bilo kakvog udruženja, firme, ali sve ostalo (ata, sokoj, donacije) i dalje stoji
http://www.burning-circle.com
Post Reply