Muzicka industrija III - Uskrsnuce?

Koja je popularna muzika među bubnjarima? Preporuke, i muzičke diskusije...

Moderator: Supermoderatori

Post Reply
User avatar
Goatbeard
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 1091
Joined: April 26th, 2009, 12:04 am
Inspiracija: Tony Checkers & many more

Muzicka industrija III - Uskrsnuce?

Post by Goatbeard » February 26th, 2012, 3:44 pm

Na plakatu ovog blockbustera, koji se upravo snima, mozda bi trebalo da stoji:

Scenario i rezija: SAD
Izvrsni producenti: Universal-Sony BMG konglomerat
Specijalni efekti: Apple-Microsoft manufaktura
Glavne uloge: Cerke kompanije gore pomenutih
Sporedne uloge: EU i njeni sateliti
Crew: Banana republike,zemlje u tranziciji i dobronamerni vanzemaljci

Salu na stranu,hajde da malo prosirimo diskusiju na ovu vrlo intrigantnu temu. U naslovu stoji 'industrija'.Ukratko - ideja,realizacija,obrt novca,zarada. Koliko ce eventualno usvajanje novih pravila ponasanja na mrezi uticati na kreativnost muzicara kao 'privrednih subjekata'? Da li to znaci zatvaranje ionako blindiranih vrata izdavackih kuca malim i bendovima van 'glavne struje',dodatno opterecenje underground kanala distribucije (urusenih i obesmislenih on line piraterijom) ili neke nove nus-pojave i efekte? Namece se i prosto pitanje-cemu sve to sluzi i pritom ne radi?
Sve mocniji kucni racunari,relativno dostupna 'ekonomska klasa' muzickih instrumenata i pratece opreme,citava jungla besplatnih,shareware,plati-malo-zaradi-puno servisa i provajdera... Sve skupa za posledicu ima neverovatan broj (po nekim procenama oko 2 miliona!) manje-vise aktivnih muzickih grupa,solista,kantautora i drugih,sa snimljenim promo ili plasiranim izdanjem! Kao strastvenog ljubitelja muzike emocije su mi uzburkane iz dva glavna razloga. Prvi me raduje. Toliko ljudi na svetu ima i zeli nesto da kaze muzikom, to me iskreno fascinira! Necemo o ukusima,ima za svakoga po nesto. Drugi,zbunjujuci, namece mnoga pitanja od kojih sam neka vec pomenuo a neka i ne zelim. Na kraju, to ostavlja dovoljno prostora za dalju diskusiju. Zavrsicu licnim stavom da sve ukazuje na to da SOPA,ACTA itd. nisu nista drugo do novog pokusaja mocnih da dopune svoje kamare love,ovog puta uz do sada nevidjenu podrsku 'zakonske regulative'! Ubedjen sam da tu od zastite PRAVA AUTORA nema ni reci, niti su to imali na umu!

A sad Vi - nisani-pali! ;)
.--. --- - .--. .. ...
User avatar
downbeat
Virtuoz!
Virtuoz!
Posts: 2181
Joined: March 1st, 2008, 1:26 pm
Moj Bubanj: Manic Drum, Istanbul Cymbals
Location: Banja Luka

Re: Muzicka industrija III - Uskrsnuce?

Post by downbeat » February 26th, 2012, 5:33 pm

Pa da, danas ti treba samo malo bolji racunar, par "zajebanih" programa i nesto malo inspiracije i napravis/snimis album za cas posla.. nikad nije ni bilo lakse.. Pa pogledaj sam na jutjubu koliko nekih gitarista ima neke one-men projekte.. ne treba mu ni bubnjar..zato i imamo danas toliko "bendova", muzicka scena je pretrpana, ti mali, "beznacajni" (koji su danas trend) bendovi uzimaju prostor, pravim bendovima/muzicarima. i nazalost neke prave stvari nikad nece dobiti paznju onoliku koju zaista zasluzuju.

A ta prica koja je ovih dana aktuelna oko sopa i acta-e...
Kao neka prica o autorskim pravima, kao, bolje ce biti bendovima/muzicarima itd.. jest jest.. mos mislit.. davno se prestalo raditi u korist malih ljudi/bendova, koji bi nesto htjeli da naprave, urade, pa cak i zarade neku kintu. Zarade oni, ali to ne ide njima dzep..
Tako da, taj novi zakon sto zele da uvedu to je samo dopunjavanje dubokih i vec punih dzepova...

Najebali smo u svakom slucaju..
Post Reply